БНБ и Северна Македония ли доведоха до краха на коалицията? 

Управляващите извървяха пътя до закриването на Специализираните съд и прокуратура

29.07.2022 | 18:40 Редактор: Петя Кръстева
БНБ и Северна Македония ли доведоха до краха на коалицията? 

Бурен и кратък беше животът на 47-ото Народно събрание - редица кризи, но и низ от важни решения взеха депутатите.  Някои от тях се оказаха и "ябълка на раздора" за управлението на четворната, а после и тройна коалиция. 

Както си бяха обещали управляващите извървяха пътя до закриването на Специализираните съд и прокуратура. Промените в съдебната реформа, обаче останаха недовършени. 

Първият "взрив" между партньорите бе изборът на нов гуверньор на БНБ. "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" предложиха свои кандидати - Андрей Гюров и Любомир Каримански, но до окончателен избор така и не се стигна. 

След първия голям скандал последваха нови важни избори. Един от тях бе дали България да изпрати оръжия за Украйна. След бурни дебати и острата реакция на друг партньор в лицето на БСП - Народното събрание се обедини около идеята страната ни да осигури само военно-техническа помощ

Докато отношенията в коалицията изглеждаха привидно спокойни "препъни камък" се оказа казусът със Северна Македония и вдигането на ветото за стартирането на преговори за членството ѝ в Евросъюза. Именно това беше основанието, което "Има такъв народ" използва, за да излезе от четворната коалиция. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК